/
Afspraken dienstenniveaus en onderlinge verrekening gegevensuitwisseling

Afspraken dienstenniveaus en onderlinge verrekening gegevensuitwisseling

Deelnemers hanteren bij de uitwisseling van gegevens in één van de praktijksituaties met behulp van de referentiecomponent en op basis van één of meer voorgeschreven gegevensdiensten waarmee de Deelnemer is toegetreden de dienstenniveaus naar andere Deelnemers in het afsprakenstelsel. Dit vindt plaats binnen de hieronder tevens beschreven uitgangspunten.

Uitgangspunten

Belangrijk: het betreft hier de dienstenniveaus voor de dienstverlening van de ene Deelnemer aan de andere Deelnemer, dus de dienstenniveaus voor de koppeling en bijbehorende gegevensuitwisseling tussen Deelnemers.

De volgende uitgangspunten gelden bij toepassing van de dienstenniveaus en onderlinge verrekening:

  • De gegevensdefinities uit het afsprakenstelsel en de Deelnemersovereenkomst zijn ook hier van toepassing.

  • Onderwijsorganisaties voeren regie over de eigen gegevens.

  • De data zelf is geen verdienmodel.

  • De afspraken betreffen de benodigde gegevensdiensten voor de uitwisseling van gegevens tussen Deelnemers. Dit zijn de standaard gegevensdiensten, zoals die in het afsprakenstel zijn beschreven.

  • Voor de uitwisseling van de Edu-V gegevensdiensten conform de afspraken in het Afsprakenstelsel Edu-V, waaronder afspraken over de uit te wisselen gegevens, te hanteren standaarden en te hanteren onderstaande dienstenniveaus, vindt geen onderlinge verrekening plaats.

  • Indien Deelnemers aanvullende of afwijkende afspraken voor hun onderlinge gegevensuitwisseling nodig achten (bijvoorbeeld vanwege andere afspraken met eindgebruikers (scholen)), dan zullen Deelnemers hiervoor onderling aanvullende afspraken moeten maken. Deze afspraken vallen buiten scope van het Afsprakenstelsel Edu-V.

  • Mochten Deelnemers onderling van mening verschillen over de naleving van deze afspraken en bijbehorende uitgangspunten dan wordt hiervan melding gemaakt bij Edu-V conform de hiervoor afgesproken klachten- en geschillenregeling of melding naleving. Hierbij wordt onafhankelijk beoordeeld aan de hand van de afspraken in het stelsel wat de situatie is. Alleen als binnen die afspraken wordt uitgewisseld geldt dat dit zonder onderlinge verrekening gebeurt. In alle andere gevallen niet. Indien partijen van mening zijn dat andere (aanvullende) afspraken nodig zijn omdat dit de dienstverlening aan eindgebruikers beter dient (bijvoorbeeld), dan kan een wijzigingsverzoek worden ingediend op de bestaande afspraken (waaronder op de dienstenniveaus) en via het change- en releasemanagementproces worden behandeld.

  • Edu-V helpt Deelnemers om te communiceren naar scholen over de kosten voor de koppelingen die Deelnemers tot stand moeten brengen om de door de school gewenste gegevensuitwisseling mogelijk te maken, zoals beoogd via deze afspraken.

  • Iedere Deelnemer heeft naast de productieomgeving ook een eigen testomgeving (gelijk aan de acceptatie-/ of productieomgeving die ook kan testen met de buitenwereld) beschikbaar ten behoeve van het uitvoeren van testen in de keten, zoals voor de integrale ketentesten (end to end testen) bij release, maar ook bij het oplossen van issues en hot fixes. Daarnaast is het van belang ook afspraken te maken over testdata, testaccounts e.d.

  • Kandidaat-Deelnemers testen hun eigen gegevensdiensten tijdens het toetredingsproces én er volgt een end to end test om te controleren of de gegevensdienst technisch gekwalificeerd kan worden als onderdeel van het toetredingsproces. Bij de end to end test wordt een goede verdeling gemaakt van testkoppels, zodat de druk verdeeld wordt over de Kandidaat-Deelnemers. Daarbij wordt in overleg met de implementatiepartners bepaald wat nodig is voor de uitvoering daarvan zonder dat er op de kwaliteit van de end to end test ingeboet wordt.

  • Technische ondersteuning bij het live brengen van een gegevensdienst wordt niet onderling verrekend als aan de afspraken bij aansluiten gegevensdiensten, zoals beschreven bij dienstenniveaus, wordt voldaan.

  • Deelnemers leveren onderhoud en beheer op de gegevensdiensten conform voor dit onderwerp genoemde dienstenniveaus zonder onderlinge verrekening naar andere Deelnemers. Ook hiervoor geldt dat extra gevraagde of benodigde ondersteuning van een deelnemer aan een andere deelnemer plaatsvindt op basis van onderlinge (aanvullende) afspraken. Deze afspraken vallen buiten scope van het Afsprakenstelsel Edu-V.

  • De afspraken worden gemaakt voor de huidige gegevensdiensten in het afsprakenstelsel. Zodra nieuwe gegevensdiensten toegevoegd worden, wordt getoetst of de hier beschreven afspraken onverminderd van kracht zullen zijn.

  • De afspraken worden regelmatig geëvalueerd en daar waar nodig bijgesteld. Dit wordt meegenomen in het reguliere change- en releaseproces.

  • De afspraken over dienstenniveaus worden opgenomen in de onderlinge dienstenniveau overeenkomsten tussen Deelnemers voor de uitwisseling van de standaard gegevensdiensten waarvoor de Deelnemers zijn toegetreden.