Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Titel

Combineren en arrangeren leermaterialen

Status

Status
colourPurple
titleIn ontwikkeling
Status
titleBEsluitvorming
Status
titlein beheer

Versie

0.0.1

Datum

21 December 2023

Auteur

Werkgroep Combineren en arrangeren leermaterialen

Acties

  • Nader uitwerken in de werkgroep

...

Table of Contents
maxLevel6
minLevel2
include
outlinefalse
indent
excludeRelease notes
typelist
printablefalse
class

Praktijksituaties

...

Praktijksituatie

De praktijksituatie Combineren en arrangeren bestaat uit de volgende stappen:

  1. Zoeken en toewijzen van leermaterialen.

  2. Gebruiken leermaterialen

  3. Evalueren en aanpassen Leerarrangement

De scenario’s In gebruik nemen leermiddelen en Gebruiken leermiddel zijn uitgewerkt in de praktijksituatie Verwerven en in gebruik nemen.Het oriënteren op leermiddelen in het kader van het verwerven staat beschreven in de praktijksituatie https://edu-v.atlassian.net/wiki/spaces/AFSPRAKENS/pages/11927579/Verwerven+en+in+gebruik+nemen#Onderwijsmedewerker%3A-Ori%C3%ABnteren-op-leermiddelen-(%231)

#1. Zoeken en toewijzen leermaterialen

In de Onderwijsleeromgeving kan een Onderwijsmedewerker leermaterialen van diverse leveranciers zoeken en toewijzen aan lessen (leerarrangement).

De Onderwijsleeromgeving benut hiervoor metadata over de leermiddelstructuur die is ontvangen vanuit de Leermiddelencatalogi van de leveranciers van de leermiddelen (definitie van leermiddelen en leermaterialen).

Zodra een leverancier de referentiecomponenten Leermiddelenportaal en Onderwijsleeromgeving combineert in een applicatie kan ook informatie uit de praktijksituatie Verwerven en in gebruik nemen worden benut. Op basis van informatie uit de Leermiddelencatalogi en de Aanspraakmanager is het vast te stellen welke Onderwijsdeelnemers en-of medewerkers het recht hebben om een leermiddel, met alle onderliggende leermaterialen te gebruiken.

...

In figuur 1 is een eerste versie van een conceptueel model uitgewerkt voor deze praktijksituatie.

...

In de figuur zijn de betrokken actoren Onderwijsmedewerker en Onderwijsdeelnemer opgenomen. Daarnaast geeft het model ook de betroken referentiecomponent weer. In theorie is het mogelijk dat alle referentiecomponenten door verschillende leveranciers wordt ingevuld. In de praktijk zullen leveranciers meerdere referentiecomponenten invullen.

In het afsprakenstelsel Edu-V geldt architectuurprincipe B7: De leverancier van brongegevens is verantwoordelijk voor de integriteit van en mutaties op de gegevens met als doelstelling een enkele bron van waarheid voor gegevens uit de bron. Deze implicatie leidt ertoe dat referentiecomponenten de voor hen relevante gegevens ophalen bij de bron. In de praktijksituatie Combineren en arrangeren betreft het de brongegevens uit het administratiesysteem onderwijsdeelnemer (weergegeven in de kleur rood) en de leveranciersspecifieke leermiddelen/leermaterialencatalogus (weergegeven in de kleur blauw).

Daarnaast vervult een referentiecomponent een specifieke functie in de ketenprocessen. Hiervoor kan een referentiecomponent gebruik maken van diverse gegevensdiensten. In de figuur is voor ieder van de referentiecomponenten aangegeven welke gegevensdiensten van toepassing zijn. Omwille van de leesbaarheid zijn de gegevensdiensten vanuit de Bestelomgeving leermiddelen en de Gebruiksomgeving digitaal leermateriaal (of Digitaal toetssysteem) van een andere kleur voorzien.

Omwille van de leesbaarheid zijn niet alle gegevenssoorten opgenomen in de figuur. Zo worden Aanspraken uitgewisseld vanuit de referentiecomponent Aanspraakmanager. Indien de toegang voor een enkele onderwijsdeelnemer geblokkeerd dient te worden dan kan er vanuit de Aanspraakmanager een verzoek tot statuswijziging (blocked of activated) worden verstuurd voor een enkele gebruiker. Voor het gemak wordt ook deze communicatie gevat onder uit uitwisselen van aanspraken. In de detailuitwerking van de ketenprocessen zijn deze gegevens uiteraard wel separaat gedefinieerd.

#1. Onderwijsmedewerker: Zoeken en toewijzen leermaterialen

...