/
Verifiëren geldigheid van een verwerkersovereenkomst

Verifiëren geldigheid van een verwerkersovereenkomst

Titel

Verifiëren geldigheid van een verwerkersovereenkomst

Status

In ontwikkeling ROSA-Architectuurscan BEsluitvorming implementatie in beheer

Versie

0.9.0

Datum

27 Mei 2024

Auteur

Architectenraad Edu-V

Acties

Geen openstaande acties

Referentiecomponenten Consentmanagement kunnen optioneel gebruik maken van de referentiecomponent Verwerkersregister. In dit register kan voor een leverancier opgevraagd worden of deze een geldige verwerkersovereenkomst heeft met een onderwijsbestuur.

Indien er geen verwerkersovereenkomst is, dan is het niet wenselijk dat er een gegevensuitwisseling met de leverancier wordt geactiveerd. Door het verifiëren van de geldigheid van een verwerkersovereenkomst kan in een dergelijk geval een applicatiebeheerder die consent aan het verlenen is op dat moment gewaarschuwd worden.

COULD Conceptueel model

In Figuur 1 is het conceptueel model voor het verifiëren van de geldigheid van een verwerkersovereenkomst weergegeven.

Figuur 1. Conceptueel model Verifiëren geldigheid van een verwerkersovereenkomst

In dit voorbeeld maakt een Onderwijsbestuur gebruik van een leverancier met de referentiecomponent verwerkersregister. In dit verwerkersregister zijn alle verwerkersovereenkomsten van het Onderwijsbestuur geregistreerd. Een Bestuurder is in staat om in het verwerkersregister de verwerkersovereenkomsten te ondertekenen of in te trekken.

Leverancier A heeft de keuze gemaakt om van deze faciliteit gebruik te maken. Applicatiebeheerders uit het onderwijsbestuur die hiertoe gemachtigd zijn hebben de mogelijkheid om een gegevensuitwisseling met een andere leverancier te activeren. Ze verlenen consent aan deze leverancier bij in dit geval de Bron of Verzender Leverancier A.

Voordat Leverancier A dit verzoek gaat verwerken wordt er allereerst een controle gedaan op het verwerkersregister. Er wordt geverifieerd of Leverancier B beschikt over een geldige verwerkersovereenkomst met het onderwijsbestuur. Is dit niet het geval dan wordt er een waarschuwing gegeven aan de applicatiebeheerder. De applicatiebeheerder kan op deze manier een afweging maken of de gegevensuitwisseling alsnog geactiveerd wordt of dat er af wordt gezien van de activatie.

Deze waarschuwing is een service naar de applicatiebeheerder om te voorkomen dat er gegevens worden gedeeld met leveranciers die geen geldige verwerkersovereenkomst hebben.

Randvoorwaarden

Om het proces van verifiëren van een verwerkersovereenkomst goed te laten functioneren dienden de volgende randvoorwaarden ingevuld te zijn:

  1. Alle verwerkersovereenkomsten zijn door de Onderwijsorganisatie geregistreerd bij één leverancier die de referentiecomponent Verwerkersregister aanbiedt.

    1. Verwerkersovereenkomsten worden in het Verwerkersregister vastgelegd op het niveau van Onderwijsbestuur en Leverancier. De Leverancier is Verwerker van het Verwerkersverantwoordelijke Onderwijsbestuur. De registratie geeft hiermee aan of het Onderwijsbestuur een overeenkomst heeft met een Leverancier.

    2. Indien een Onderwijsorganisatie fuseert of splitst dan is Onderwijsorganisatie verantwoordelijk voor een overgangssituatie van minimaal 30 dagen waarin zowel de verwerkersovereenkomsten vanuit de nieuwe Onderwijsorganisatie en de oude Onderwijsorganisatie als actief zijn geregistreerd in het verwerkersregister.

  2. Leveranciers die de referentiecomponent Verwerkersregister aanbieden voldoen aan de van toepassing zijnde functionele, technische en operationele afspraken zoals beschreven in Verifiëren van een verwerkersovereenkomst.

  3. Leverancier is met de referentiecomponent Consentmanagement aangesloten op de door de Onderwijsorganisatie gekozen leverancier met de referentiecomponent Verwerkersregister.

  4. De Onderwijsorganisatie heeft de gegevensuitwisseling vanuit het Verwerkersregister naar de referentiecomponent Consentmanagement van de Leverancier geactiveerd. Op deze wijze kan:

    1. Leverancier controleren of een andere Leverancier een geldige registratie van een verwerkersovereenkomst heeft met het Onderwijsbestuur.

    2. Leverancier periodiek controleren (bijvoorbeeld maandelijks) of een registratie van een verwerkersovereenkomst voor een andere Leverancier nog actief is.

    3. Leverancier bij het ontbreken van een verwerkersovereenkomst de applicatiebeheerder hierover notificeren.

    4. Leverancier bij het aflopen van een verwerkersovereenkomst de applicatiebeheerder hiervoor notificeren.  

      1. Leverancier stuurt bijvoorbeeld 60 dagen, 30 dagen, 14 dagen en 3 dagen voordat een verwerkersovereenkomst verloopt een melding naar de applicatiebeheerder(s).

COULD Proces: Interactieanalyse verifiëren geldigheid van een verwerkersovereenkomst

In Figuur 2 is het sequentiediagram voor het verifiëren van de geldigheid van een verwerkersovereenkomst weergegeven. Het proces start bij de component Consentmanagement van een leverancier. In dit voorbeeld gaat Leverancier A verifiëren of Leverancier B beschikt over een geldige verwerkersovereenkomst.

Figuur 1. Sequentiediagram verifiëren geldigheid van een verwerkersovereenkomst

Het proces bestaat uit de stappen zoals hieronder toegelicht:

Stap

Toelichting

Stap

Toelichting

  1.  

De applicatiebeheerder A die bekend is bij leverancier A geeft in de Consent UI van de referentiecomponent Consentmanagement van leverancier A toestemming voor de gegevensuitwisseling met Ontvanger leverancier B voor een specifieke gegevensdienst en een Onderwijsaanbieder.

2.

De referentiecomponent Consentmanagement voert een extra controle uit op Leverancier B en stuurt een verzoek voor de verificatie van de verwerkersovereenkomst naar de Client.

3.

De Client bevraagt middels het transactiepatroon Bevraging of Leverancier B beschikt over een geldige Verwerkersovereenkomst met het Onderwijsbestuur waaronder Onderwijsaanbieder valt.

4.

De DPA API van de referentiecomponent Verwerkersregister van Leverancier C verwerkt deze bevraging synchroon en haalt de status van de verwerkersovereenkomst van Onderwijsbestuur met Leverancier B op.

5.

De status van de verwerkersovereenkomst Actief of Inactief wordt als response op de request uit stap 3 gegeven aan de Client.

6.

De Client koppelt aan de Consent UI terug wat de status van de verwerkersovereenkomst is.

7.

Zodra de status inactief is geeft de Consent UI een waarschuwing aan de Applicatiebeheerder dat er geen geldige verwerkersovereenkomst is voor leverancier B met het onderwijsbestuur waaronder onderwijsaanbieder valt.

Technisch: APIs

De interactieanalyse maakt gebruik van de DPA API.


Release notes

Deze uitwerking is gebaseerd op basis van de volgende stappen:

  • 0.0.1: Beschrijving is overgenomen uit een eerdere versie van documentatie over Regie op gegevens. Het verifiëren van een verwerkersovereenkomst is een optioneel proces geworden. Ook leidt het ontbreken van een verwerkersovereenkomst niet tot een operationele blokkade maar wordt een waarschuwing gegeven aan de applicatiebeheerder.

  • 0.0.2: De pagina is besproken tijdens de bijeenkomst van de Architectenraad Edu-V en is gereed voor de ROSA-architectuurscan.

  • 0.0.3: Wijzigingsverzoek voor optioneel maken van de uitwisseling van consentgegevens is besproken in de Architectenraad Edu-V en heeft geleid tot een wijziging. Er is duidelijker in de specificatie aangegeven welke onderdelen MUST, SHOULD en COULD zijn.

  • 0.9.0: Het Architectuurkader Edu-V is vastgesteld als startpunt voor de implementatie. Tevens is instemming verleend op verdere doorontwikkeling van het Architectuurkader Edu-V op basis van de Architectuurprincipes. Dit akkoord is verleend op het Bestuurlijk Overleg van 27 mei 2024.

    • De afspraken m.b.t. Regie op gegevens wordt tijdens de eerste release geïmplementeerd. Na een succesvolle implementatie wordt de uiteindelijke 1.0.0 versie vastgesteld.