Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Titel

Bestelling wijzigingen

Use case

#14 Bestelling wijzigen

Status

IN ONTWIKKELING BESLUITVORMING IN BEHEER

Versie

0.0.1

Datum

12 December 2023

Auteur

Werkgroep Verwerven en in gebruik nemen

Acties

  • Geen openstaande acties

Op deze pagina is de functionele, operationele en technische specificatie te vinden voor het wijzigen van een bestelling van leermiddelen.

De specificatie bestaat uit de volgende onderdelen:

Randvoorwaarden

Dit scenario komt na het scenario van het Leveren van digitaal leermiddel. Dit betekent dat is voldaan aan de volgende randvoorwaarden:

  • Het leermiddel is correct geleverd bij alle betrokken referentiecomponenten, zijnde:

    • Aanspraakmanager

    • Licentieregistratie

    • Leermiddelenportaal

    • Leermiddelendashboard

  • De aanspraak die behoort bij het digitaal leermiddel dat in gebruik genomen gaat worden door een onderwijsdeelnemer (of -medewerker) heeft de status LinkReady en is nog niet eerder in gebruik genomen.

  • De activatie- en gebruiksperioden voor de aanspraak zijn geldig.

  • Er is voldaan aan de randvoorwaarden voor activering van gegevensuitwisselingen en de randvoorwaarden voor aansluitingen en brongegevens uit het proces leveren van digitaal leermiddel.

  • Indien de leverancier die de leermiddelen aanbiedt, de verkoop laat verzorgen door een andere leverancier, dan hebben beide leveranciers bilaterale afspraken gemaakt en een overeenkomst gesloten.

    • In deze overeenkomst zijn afspraken gemaakt over het wijzigen van bestellingen.

  • Besteller en Bestelomgeving leermiddelen hebben bilaterale afspraken gemaakt over de condities waaronder een bestelling gewijzigd kan worden. De Besteller voldoet aan deze condities.

  • Een bestelling kan alleen gewijzigd worden in het aantal. Indien er andere elementen gewijzigd dienen te worden dan wordt er een nieuwe bestelling gedaan en de bestaande bestelling geannuleerd of geblokkeerd.

  • Een wijziging van het aantal kan alleen zodra voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

    • Open Aanspraakvariant: De aanspraakvariant is van de variant SchoolVak, SchoolGroep of School. De individuele aanspraakvarianten worden geannuleerd of geblokkeerd.

    • Verminderen: Het aantal verlaagd wordt. Voor het verhogen van het aantal wordt een nieuwe Aanspraak verstuurd.

    • Minimumaantal: Het verlaagde aantal mag niet lager zijn dan het totaal aantal leermiddelactivaties die zijn geregistreerd op de aanspraak.

Start: Bestelomgeving leermiddelen wijzigt aantal in leveringsorder

Dit scenario start op het moment dat een Besteller (onderwijsorganisatie of een particulier) een bestelling heeft gewijzigd bij een Bestelomgeving leermiddelen. Op een leveringsorder kan alleen het aantal worden gewijzigd. Indien er andere zaken gewijzigd dienen te worden dan dient de leveringsorder geannuleerd of geblokkeerd te worden.

Hierbij maakt het proces direct onderscheid tussen het type product: fysiek, digitaal of combi. Deze uitwerking gaat uit van het wijzigen van het aantal voor de levering van digitale leermiddelen die onderdeel zijn van een digitaal of combi product. De wijziging van de levering van fysieke producten is buiten scope van deze uitwerking. De wijziging van de levering van fysieke deelproducten uit een Combi-product is ook buiten scope van deze uitwerking.

Proces: Interactieanalyse Bestelling wijzigen

Een Besteller kan het aantal bestelde leermiddelen op een bestelling wijzigen. Dit proces treedt bijvoorbeeld op zodra er een foutieve bestelling was bij een Bestelomgeving leermiddelen of zodra een bestelling binnen de afgesproken bedenktermijn door de Besteller wordt gewijzigd. Hierbij gelden de voorwaarden zoals toegelicht in de randvoorwaarden. Dit proces is weergegeven in Figuur 1.

Het proces van het annuleren van een bestelling bestaat uit de volgende stappen:

Stap

Toelichting

1.

De Besteller vermindert het aantal van de bestelling in de Bestelomgeving leermiddelen.

2.

De Bestelomgeving leermiddelen verzamelt de leveringsorder voor het leermiddel en doet een melding bij de Aanspraakmanager om de het aantal te wijzigen.

Na een ontvangstbevestiging vanuit de Aanspraakmanager meldt de Bestelomgeving leermiddelen aan de Besteller dat de wijziging gestart is.

3.

De Aanspraakmanager verzamelt alle aanspraken die van toepassing zijn op de leveringsorder.

4.

De Aanspraakmanger controleert of er al leermiddelactivaties zijn geregistreerd op de Aanspraak. Er wordt gecontroleerd of het gewijzigde aantal hoger is dan het totaal aantal leermiddelactivaties dat geregistreerd is. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat dit het geval is.

5.

Voor de aanspraak wordt er door de Aanspraakmanager een melding gestuurd naar de Licentieregistratie, het Leermiddelenportaal en het Leermiddelendashboard. In de melding wordt het aantal amount van de Aanspraak gewijzigd naar het gewijzigde aantal.

6.

De Licentieregistratie verwerkt de wijziging van het aantal in de registratie van de aanspraak.

7.

De Licentieregistratie stuurt een terugmelding naar de Aanspraakmanager dat het aantal op de Aanspraak is gewijzigd. Indien er een fout optreedt bij het wijzigen van de aanspraak door de Licentieregistratie dan kan er een afgesproken foutcode worden verstuurd.

8.

Het Leermiddelenportaal verwerkt de wijziging van het aantal in de registratie van de aanspraak.

9.

Het Leermiddelendashboard verwerkt de wijziging van het aantal in de registratie van de aanspraak.

10.

De Aanspraakmanager stuurt een terugmelding naar de Bestelomgeving leermiddelen dat het aantal is gewijzigd voor de leveringsorder zijn geannuleerd door het aantal in de leveringsorder te wijzigingen naar het gewijzigde aantal.

11.

De Besteller kan het gewijzigde aantal inzien bij de Bestelomgeving leermiddelen. Tevens kan een onderwijsmedewerker van de onderwijsorganisatie ook het gewijzigde aantal inzien in het Leermiddelendashboard.

Communicatie statusuwijziginen naar alle betrokken componenten

In het proces is ervoor gekozen om de nieuwe status naar alle betrokken referentiecomponenten te sturen. Zo beschikken alle betrokken leveranciers en de onderwijsorganisatie altijd over dezelfde informatie. Door deze transparantie kunnen alle betrokken leveranciers adequate support leveren aan de onderwijsorganisatie en de besteller.

Technisch: APIs

De interactieanalyse maakt gebruik van de:


Release notes

Deze uitwerking is gebaseerd op basis van de volgende stappen:

  1. 0.0.1: Outline van de pagina is gemaakt op basis van bestaande content.

  • No labels