...
Verzender en Ontvanger zijn gemandateerd door het Onderwijsbestuur (zie laag 4).
Een hiertoe gemachtigde Applicatiebeheerder van de Onderwijsaanbieder activeert de gegevensuitwisseling tussen Verzender en Ontvanger voor een specifieke:
Gegevenssoort (bijvoorbeeld de gegevensoort onderwijsdeelnemers of gebruiksgegevens).
Onderwijsaanbieder binnen het Onderwijsbestuur
De Applicatiebeheerder activeert de gegevensuitwisseling bij de Verzender (de bron) van de gegevenssoort. Hiermee wordt voldaan aan het principe ‘In het Ecosysteem komt data uit de bron’.
De Verzender van de gegevenssoort identificeert en authentiseert de Applicatiebeheerder met een beveiligingsvnieau van substantieel.
Ontvanger heeft de mogelijkheid om:
de activatie automatisch te bevestigen aan Verzender.
aan Verzender terug te geven dat de activatie wordt gecontroleerd (pending) en bijvoorbeeld een additionele controle uit te laten voeren door de Applicatiebeheerder van de Ontvanger. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op een gegevenssoort waarbij een hoge integriteit van toepassing is bij de Ontvanger. Na deze additionele controle bevestigt de Ontvanger de activatie aan Verzender.
Verzender en Ontvanger beschikken over de referentiecomponent Consentmanagement en voldoen aan de voor hen geldende functionele, technische en operationele afspraken zoals beschreven in Activeren en deactiveren van een gegevensuitwisseling [4][5].
Bij iedere uitwisseling van gegevens van de gegevenssoort van de Onderwijsaanbieder controleren Verzender en Ontvanger of de gegevensuitwisseling geactiveerd is.
...
Verzender en Ontvanger beschikken allebei over een geldige en door het Onderwijsbestuur ondertekende verwerkersovereenkomst.
De mandaten voortkomend uit de verwerkersovereenkomst zijn door de Onderwijsorganisatie geregistreerd bij één Ondersteunende rol Registerhouder met de referentiecomponent Mandatenregister.
De door de Onderwijsinstelling gekozen Registerhouder beschikt over de referentiecomponent Mandatenregister en voldoet aan de van toepassing zijnde functionele, technische en operationele afspraken zoals beschreven in Activeren en deactiveren van een gegevensuitwisseling [4][5].
Mandaten worden in dit Mandatenregister gespecificeerd op het niveau van Onderwijsbestuur en Leverancier. De Leverancier is Verwerker van het Verwerkersverantwoordelijke Onderwijsbestuur. Het Mandaat geeft hiermee aan of het Onderwijsbestuur een overeenkomst heeft met Leverancier.
...
Deze uitwerking is gebaseerd op basis van de volgende stappen:
0.0.1: Documentstudie van Edukoppeling en SEM Ecosysteem.
0.0.2: Voorbereidende bijeenkomst voor de Architectenraad van RdB en KV.
0.0.3: Uitwerking in een concept inclusief voorstellen tot besluit.
0.0.4: Verwerking van feedback vanuit Architectenraad naar een nieuwe iteratie met expliciete operationele afspraken op de vijf niveaus.
0.0.5: De uitwerking is besproken en aangescherpt tijdens de werkconferentie van de Architectenraad Edu-V op 18 april 2023. Dit heeft geleid tot een scherpere scheiding tussen laag 4 mandaat (juridisch) en laag 5 activering (operationeel) van een gegevensuitwisseling waarover een Onderwijsorganisatie zeggenschap heeft. Tevens is de technische invulling van de uitwisseling (laag 3) aangescherpt.
0.0.6: De beveiligingslagen zijn herschreven op basis van feedback uit de bijeenkomst van de Architectenraad van 12 mei 2023 en het overleg met de Werkgroep Edukoppeling binnen Edustandaard. Dit heeft geleid tot:
De lagen Activering en Mandatering zijn omgewisseld.
Er zijn vier classificaties van gegevenssoorten toegevoegd.
Het proces van activeren is vereenvoudigd waarbij controle voornamelijk bij de bron (Verzender) plaatsvindt.