...
In het Edu-V Ecosysteem worden gegevens uitgewisseld tussen Leveranciers ten behoeve van OnderwijsinstellingenOnderwijsorganisaties. De gegevensuitwisselingen vinden tussen systemen (M2M) plaats. Deze gegevensuitwisselingen dienen veilig te zijn en kunnen in sommige gevallen alleen plaatsvinden na een mandaat van een Onderwijsbestuur en het activeren van een uitwisseling van een gegevenssoort voor een Onderwijsaanbieder.
...
Alle Leveranciers in het Ecosysteem dienen zich te conformeren aan de afspraken uit het Afsprakenstelsel Edu-V. Op deze manier beheersen we de continuïteit en de veiligheid van het Ecosysteem. Bij de registratie wordt tevens de identiteit van de Leverancier vastgelegd. Op deze manier kan een Leverancier in het Ecosysteem worden geïdentificeerd en kan een Leverancier op een veilige manier deelnemen aan gegevensuitwisselingen en . Tevens kan een Onderwijsinstelling Onderwijsorganisatie mandaten verstrekken aan Leveranciers voor het uitwisselen van vertrouwelijke gegevens waarvoor de Leverancier optreedt als Verwerker van het Verwerkersverantwoordelijke Onderwijsbestuur van de Onderwijsorganisatie.
Info |
---|
Onderwijsinstelling Onderwijsorganisatie als Leverancier Indien Onderwijsinstellingen Onderwijsorganisaties in-house applicaties hebben ontwikkeld dan kunnen ze als zijnde ‘eigen’ Leverancier deelnemen aan het Ecosysteem. Ze vervullen dan net als alle andere Leveranciers een Business of Ondersteunende rol en kunnen voor de desbetreffende rol en de gekozen referentiecomponenten Deelnemer aan het Afsprakenstelsel Edu-V worden. Ze conformeren zich net als alle Leveranciers die de gekozen Business of Ondersteunende rol vervullen aan de bijbehorende afspraken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een MBO-instelling die de rol van Dashboardaanbieder gaat vervullen en voortgangsgegevens en toetsresultaten combineert in een eigen ontwikkeld Overkoepelend dashboard leervoortgang en toetsresultaten. |
...
De Leveranciers die optreden als Verzender en Ontvanger zijn op elkaar aangesloten (laag 2) en zijn beiden in staat om gegevens veilig uit te wisselen (laag 3). Een ontwerpprincipe is dat ‘gegevens worden uitgewisseld na instemming van de rechthebbende’ en meer in het bijzonder ‘De Onderwijsinstelling heeft zeggenschap over zijn of haar gegevens van en over onderwijsdeelnemers en -medewerkers’. In deze vierde laag geven we iedere Onderwijsaanbieder Onderwijsorganisatie de flexibiliteit om de uitwisseling van een gegevenssoort te activeren of deactiveren.
...
Verzender en Ontvanger beschikken allebei over een geldige en door het Onderwijsbestuur ondertekende verwerkersovereenkomst.
De mandaten voortkomend uit de verwerkersovereenkomst zijn door de Onderwijsorganisatie geregistreerd bij één Ondersteunende rol Registerhouder met de referentiecomponent Mandatenregister.
De door de Onderwijsinstelling Onderwijsorganisatie gekozen Registerhouder beschikt over de referentiecomponent Mandatenregister en voldoet aan de van toepassing zijnde functionele, technische en operationele afspraken zoals beschreven in Activeren en deactiveren van een gegevensuitwisseling [4][5].
Mandaten worden in dit Mandatenregister gespecificeerd op het niveau van Onderwijsbestuur en Leverancier. De Leverancier is Verwerker van het Verwerkersverantwoordelijke Onderwijsbestuur. Het Mandaat geeft hiermee aan of het Onderwijsbestuur een overeenkomst heeft met Leverancier.
...